Vuorikiipeilijä Lotta Hintsa kertoo Anna-lehden haastattelussa vuorikiipeilyyn iskostuneesta kulttuurista, joka olisi ravistelun tarpeessa.
”Automaattisesti ajatellaan, että mies johtaa, jos nainen ja mies ovat yhdessä kiipeämässä. Että mies on se pomo”, Lotta Hintsa kuvailee.
Yksin kulkevalta naiselta kysellään, missä opas on. Aina nainen ei saa olla rauhassa edes omassa teltassaan.
Lotta kertoo esimerkin Argentiinan Aconcagualta, jossa hän oli ensimmäistä kertaa yksin pidemmällä kiipeilymatkalla.
”Koko ajan oli joku teltan ovella pyytämässä halausta tai suukkoa taikka kommentoimassa ulkonäköä. Se on aivan turhaa hälinää, mitä en toivoisi ollenkaan. Pahinta on, että jotkut tulevat hiplaamaan hiuksia tai koskemaan naamaa.”
Tunnettu vuorikiipeilijä ahdisteli Lottaa
Toukokuussa 2024 ilmestyneessä New York Times -lehden jutussa Lotta Hintsa kertoi kohtaamastaan ahdistelusta.
Lehtijutussa mainittiin nimeltä eräs Nepalin tunnetuimmista vuorikiipeilijöistä, joka oli houkutellut Lotan hotellihuoneeseen bisnesneuvottelujen varjolla.
Tämän jälkeen mies oli ruvennut riisumaan Lottaa kielloista huolimatta.
Artikkelin ilmestymisen jälkeen Lotta alkoi saamaan viestejä, että hänen pitäisi perua sanansa. Häntä syytettiin Nepalin maineen tuhoamisesta.
Lotalle tehtiin myös selväksi, ettei ole enää tervetullut maahan. Jos tulet, käy huonosti, viesteissä kirjoitettiin.
Miehellä on edelleen vaikutusvaltaa ja ihailijoita
Lehtijutussa mainittu mies työskentelee edelleen lajin parissa ja hänellä on vaikutusvaltaa sekä ihailijoita. Lotta pelkäsi, että jos menisi joskus Nepaliin, hänelle voisi sattua jotain pahaa.
”Olisihan riittänyt, että joku vähän tönäisee minua vuorilla. Se olisi helposti voitu lavastaa onnettomuudeksi”, Lotta Hintsa kertoo Anna-lehden jutussa.
Lopulta Lotta päätti siirtää pelon syrjään ja palata maahan, kun kiipeilijäkollega kysyi häntä mukaansa valloittamaan Nepalin 6 440 metriä korkeaa Cholatse-vuorta.
”Tarvitaan muutos”
Lotta Hintsa ei kadu, että avasi suunsa kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä. Hän toivoo, että keskustelu jatkuu, sillä naiset ovat edelleen altavastaajia vuorikiipeilypiireissä.
”Minusta tuntuu, että melkein jokainen nainen on jossain vaiheessa elämäänsä joutunut pienentämään itseään sen takia, ettei mies kokisi oloaan uhatuksi – tai ettei suututtaisi miestään”, Lotta sanoo Annalle.
Hän muistuttaa myös, että naisten pelko on perusteltua. Mies on yleensä fyysisesti voimakkaampi, ja väkivallan uhka on olemassa.
”Ymmärrän, miksi naiset pelkäävät. Tilanne ei ole reilu, eikä sen pitäisi olla näin. Tarvitaan muutos.”