Joli Malki oli The Voice of Finland -laulukilpailun voittajasuosikki. Hän kuitenkin putosi semifinaalivaiheessa. Karsiutumisen aiheuttaman tyhjyyden tunteen, pettymyksen ja surun tilalle on nyt tullut oivallus siitä, mikä kisaan osallistumisessa oli tärkeintä.
”Kyse ei ollut voittamisesta, vaan kasvamisesta, laulamisesta ja sen rakastamisesta.”
Ja varmuudesta.
”Olin onnellinen esiintymislavalla. Tunnen kuuluvani sinne.”
Osallistuminen oli vasta ensimmäinen askel kohti tulevaisuutta.
”Olen vasta matkani alussa.”
Tulevaisuus on ehkä maailmalla
Syyriasta kotoisin oleva, nykyään Jyväskylässä asuva Joli Malki mykisti tuomarit ja lumosi suomalaiset jo ensimmäisessä The Voice of Finland -laulukilpailun jaksossa. Hänen kuolleelle äidilleen omistama tulkinta Adelen kappaleesta Million years ago levisi pian sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa.
Yhtäkkiä Jolin instagram-tilillä oli lähes 35 000 seuraajaa.
”Tuntuu mahtavalta, että minuun uskotaan. Minulle merkitsee myös paljon tietää, että lauluni on tuonut lohtua monelle.”
Kisan jälkeen useat musiikin parissa työtä tekevät ovat ottaneet yhteyttä Joliin ja ehdottaneet yhteistyötä.
”En voittanut, mutta kilpailu avasi minulle monia ovia. Minua on pyydetty esiintymään niin Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa, Armeniassa ja Yhdysvalloissa. Se kaikki on vakuuttanut minut siitä, että tulevaisuuteni voi olla musiikin parissa. Ennen en uskaltanut edes unelmoida siitä.”
Jalat pysyvät silti maassa. Aikuisperuskoulua on jäljellä pari vuotta. Tulevaisuus voi olla maailmalla, mutta toistaiseksi koti on Suomessa.
Karsiutumisesta huolimatta ylpeä suorituksesta
Jolin semifinaalikappaleeksi valittiin U2:n One. Ensin hän kieltäytyi esittämästä sitä.
”Minulle on tärkeää tuntea se, mitä laulan. Minun on uskottava laulun sanoihin, jotta voin välittää niiden tunteen yleisölle. Tarjottua kappaletta en ollut koskaan edes kuullut.”
Yhteys lauluun ja sen sanomaan kuitenkin löytyi. Joli samaistui siihen.
”Karsiutumisesta huolimatta olen ylpeä suorituksestani.”
Valmentajana toimineen Redraman mielestä ongelma oli saada Joli harjoittelemaan riittävästi.
”Olen hänelle kiitollinen valmennuksesta, mutta arvostelu ei pidä paikkaansa. Otin jopa vapaata koulusta, jotta pystyin harjoittelemaan.”
Joli on laulajana itseoppinut. Siihen on tulossa muutos.
”Pyrin opiskelemaan musiikkia ja sen teoriaa. Olen myös aloittanut pianon ja kitaran soiton. On aika haastaa itseni laulajana, harjoitella uusia kappaleita ja mennä epämukavuusalueellekin. Aion niin ikään tehdä omaa musiikkia.”
”Laulan, koska rakastan sitä”
Jolin innokkaimpia tukijoita ovat isä, veli ja sisar. Heistä on tullut hänelle aiempaa rakkaampia.
”Kisaan osallistuminen kasvatti minua ihmisenä. Perheeni ja ystäväni ovat nähneet sen ja meistä on tullut entistä läheisempiä. Se merkitsee paljon.”
Ennen muuttoaan Suomeen Joli asui 8 vuotta Ruotsissa. Musiikki oli hänen pelastusrenkaansa, kun hänestä tuli siellä jo ennestään asuneen suvun kiusauksen kohde. Suhtautuminen muuttui, kun Jolista tuli kuuluisa.
”En keskity heihin tai heidän mielipiteisiinsä. En ole halunnut todistaa heille, tai ylipäänsä kenellekään, osaamistani. Laulan, koska rakastan sitä. Se saa minut tuntemaan, että olen kotona.”
Hän omistaa yhä laulunsa äidilleen.
”On yhä vaikea uskoa, ettei hän ole enää kanssani. Yritän olla vahva ja säilyttää ilon elämässäni, sillä sitä hän toivoi.”
Joli noudattaa toistakin äidin toivetta. Hän laulaa.
”Äiti sanoi, että jonain päivänä laulan suurilla lavoilla ja koko maailma tuntee minut. En uskonut häntä silloin, sillä se tuntui mahdottomalta. Mutta ehkä hän oli oikeassa.”