Quantcast
Channel: Henkilöt - Seura.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2968

Anna-lehti: Jutta Urpilainen teki historiaa Euroopan komissiossa – ”Pystyn selkä suorana puolustamaan toimintaani”

$
0
0

Joulukuussa 2024 Jutta Urpilaisen kausi EU-komissaarina tuli päätökseensä. Poliitikko kertoo Anna-lehden haastattelussa, mitä viisi Brysselissä vietettyä vuotta piti sisällään.

Jutta nimitettiin Euroopan komissioon ensimmäisenä suomalaisena naisena, ja hänestä tuli EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari.

Jutan mukana Brysseliin muuttivat hänen puolisonsa Juha Mustonen ja pariskunnan kaksi lasta.

Varsinkin komission naiskollegoiden keskuudessa Jutta oli poikkeus, sillä hänen lapsensa olivat niin pieniä, tuolloin alle kouluikäisiä.

Ennen pestin alkamista Jutta keskusteli komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa perheen ja työn yhteensovittamisesta.

Ursula on seitsemän lapsen äiti, mikä vahvisti Jutan uskoa siitä, että selviytyy vaativasta tehtävästä.

”Tärkeysjärjestys on ollut selvä. Olen pyrkinyt olemaan mahdollisimman paljon lasteni kanssa ja minimoinut kaiken muun voitavan. Esikunnalleni on ollut selvää, että lasten syntymäpäivinä en ole varmasti matkustanut minnekään, ja lasten sairastaessa olen pyrkinyt jäämään kotiin”, Jutta sanoo.

Jutta Urpilainen esitti isännilleen aina yhden toiveen

Komissaarina Jutta Urpilainen matkusti paljon Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa, Karibian ja Tyynenmeren saarivaltioissa ja Keski-Aasiassa.

Jutan isännät olivat usein vanhoja miehiä, sillä kehittyvissä maissa ei juuri ole naisia päättäjinä tai valtiojohdon edustajina. Naisten lisäksi myös nuoret puuttuivat tapaamisista.

Jutta otti tavakseen pyytää isänniltään, että saisi tavata paikallisia nuoria.

”Nuorten tapaaminen oli usein matkani paras osuus. Sain kuulla monenlaisia ääniä, en vain presidenttiä tai pääministeriä. Oli mielenkiintoista kuulla, miten nuoret näkivät oman yhteiskuntansa”, poliitikko sanoo Annalle.

Jutta huomasi, että tapaaminen oli usein merkityksellinen myös nuorille ihmisille.

”Välillä oli jopa liikuttavaa nähdä, miten innoissaan he olivat, kun kerroin heille oman tarinani. Heistä oli kannustavaa kuulla, että jo nuorena voi päästä vaikuttamaan asioihin.”

Lainsuojattomuutta tuntevat nuoret pääsivät päättäjien pöytään

Jutta Urpilainen kutsui nuoria myös Brysseliin. Hän ideoi Youth Sounding Board -ryhmän, jossa nuoret eri puolilta maailmaa pääsivät valmistelemaan nuorten toimintaohjelmaa EU:lle.

Jutta, hänen virkamiehensä ja 25 ryhmään valittua nuorta pohtivat, miten EU voi kumppanimaissaan edistää nuorten verkostoitumista ja lisätä heidän osallistumistaan yhteiskunnan toimintaan.

”Kokoukset järjestettiin usein virtuaalisesti, mutta nuorille myös maksettiin muutama matka vuodessa Brysseliin. Se oli heille tärkeää. Joukossa oli muun muassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nuoria, jotka omassa maassaan tuntevat itsensä lainsuojattomiksi. EU:ssa he pääsivät päättäjien pöytään.”

Ensimmäinen Youth Sounding Board -ryhmä työskenteli kaksi vuotta. Jutta ehti koota vielä toisen ryhmän, jonka hyvästeli vähän ennen kautensa päättymistä Brysselissä.

”Minulla on hyvä olo siitä, että tunnen jättäneeni oman kädenjälkeni tähän työhön. Pystyn selkä suorana puolustamaan toimintaani ja olen työstä ylpeä. Se on ollut vaativaa ja raskasta mutta myös kaiken tekemisen arvoista”, Jutta summaa komissaarin kautensa Anna-lehdelle.

Lue myös: Anna-lehti: Jutta Urpilainen yllättyi keskustelusta ulkonäön ympärillä – ”Edelleen naispoliitikkoja arvioidaan toisella tavalla kuin miehiä”

Jutta Urpilainen
Jutta Urpilainen työskenteli EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina Brysselissä.
© TOMMI TUOMI

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2968

Trending Articles