Elokuvatuottaja Elina Pohjola tapasi puolisonsa Mike Pohjolan yhteisessä opinahjossa. Elina ei ollut koskaan uskonut rakkauteen ensi silmäyksellä, mutta ensimmäisillä yhteisillä treffeillä hän joutui korjaamaan käsitystään.
Kahdeksannen koulupäivän käänne
”Nuorena minulla ei ollut mitään käsitystä omasta haaveammatistani. Teinkin kaikenlaista: olin vuoden sihteerinä ja merillä Kristina Reginalla. Sitten päädyin kaverini jalanjäljissä opiskelemaan medianomiksi.
Turun Taideakatemiasta valmistuttuani menin töihin Helsinki-filmille ja samana vuonna 2007 pääsin Aalto-yliopiston taideteolliseen korkeakouluun. Taikiin pääseminen oli suurin käännekohta. Siellä kohtasin myös elämäni rakkauden, Mike Pohjolan.
Tarinamme alkoi kahdeksantena koulupäivänä. Olimme samalla vuosikurssilla. Mike oli päässyt kouluun vuotta aiemmin, mutta hän teki sivarin välissä. Mike on myös Turusta kotoisin, mutta emme olleet kohdanneet toisiamme kuin kerran ihan ohimennen.”
Rakkautta ensisilmäyksellä
”Menimme ensitreffeille Espoon Cineén, ja sen jälkeen emme ole olleet kovin montaa yötä eri paikoissa. Kuuden viikon seurustelun jälkeen Mike muutti luokseni.
Kun näin Miken, tiesin heti, että siinä se oli. En ollut aiemmin uskonut rakkauteen ensisilmäyksellä muuten kuin elokuvissa. Luokkakaverimme joutuivat kestämään vuoksemme aika paljon, koska tunteet leimusivat niin isosti. Sitä vain luotti toiseen ihmiseen niin täysillä ja välittömästi. Huumaan vain lähti.
Olimme vastarakastuneina aika raivostuttavia. Eräs opettaja kääntyi luennolla yhtäkkiä meihin päin ja tokaisi, että nyt riittää. Olimme eturivissä niin rakastuneina, ettei meitä voinut edes katsella.”
Oma firma pystyyn
”Opintojeni kolmantena vuonna eli 2009 perustin Pohjola-filmin ja menimme Miken kanssa myös naimisiin. Silloin ei kannustettu yrittäjäksi toisin kuin nykyään. Silloin puhuttiin kainalotuottamisesta eli sanottiin, että kannattaa mennä tuottamaan jonkun toisen tuottajan kanssa.
Suurin osa alalla toimijoista oli vielä silloin miehiä, joten varsinkaan naisia ei kannustettu kuin kainalotuottamiseen. Juuri sitä en kuitenkaan halunnut tehdä. Halusin olla itse päättämässä, mitä tarinoita tehtäisiin! Halusin itse valita rahoitettavat hankkeet.
Sisuuntuneena laitoin oman firman pystyyn. Naistuottajia ei silloin juuri ollut, mutta rahoittajat suhtautuivat hyvin, ja sain kannustusta heiltä.
Mike oli Pohjola-filmissä osakkaana ja hallituksen jäsenenä alusta asti ja on pyydettäessä kommentoinut käsikirjoituksia, mutta muuten olen pitänyt firmani langat omissa käsissäni.”
Kipuilua äitiydestä
”Esikoisemme Aslan syntyi vuonna 2010. Lapsen saaminen saattaa pelottaa alalla, jossa on paljon epävarmuutta, mutta kohdallani se mahdollisti, että firman tuotannot etenivät. Kotona vauvan kanssa ollessani pystyin kehittelemään kahta hanketta, jotka äitiysloman jälkeen lähtivät jo tuotantoon.
Äidin rooli on ollut minulle ehdottomasti kaikista vaikein, ja sen kanssa olen kipuillut eniten. Kipuillut siksi, että yhteiskunta asettaa niin voimakkaan mallin sille, millainen on hyvä äiti. Se oli hurja järkytys. Minulle ei sopinut, että olisin ollut vain lapsen kanssa kotona. En olisi ollut onnellinen.
Aslan oli puolivuotias, kun meillä oli apuna lastenhoitaja muutaman tunnin ajan päivästä. Jotkut paheksuivat sitä.
Fenixin ja Auroran syntymien jälkeen ihmettelyä ei enää ollut. Kaikki tiesivät jo, miten aion äidin roolini hoitaa. Mike on freelancer, ja olemme jakaneet vanhemmuutta todella paljon. Olen saanut toteuttaa itseäni ammatillisesti.
Yhteiskunta antaa silti yhä pieniä nipistyksiä. Mike oli kerran lääkärin vastaanotolla lapsemme kanssa ja lääkäri ihmetteli ääneen, eikö äiti tulekaan paikalle. Vanhat olettamukset elävät yhä, mutta olen opetellut käsittelemään riittämättömyyden tunteita. Tämä elämäntapa sopii meille.
Olen halunnut tehdä nyt jotain ihan muuta ja julkaisin keväällä Tuima-kappaleen. Tein sen alun perin tuimailmeisen Auroran nimenantojuhliin 2018. Siitä tuli se idea, että älä kuuntele muita vaan valitse oma tiesi.”