Maria Veitola, 49, ja Ujuni Ahmed, 34, tapasivat vuonna 2017 Enbuske, Veitola & Salminen -puheohjelmassa, kun Maria haastatteli Ujunia musliminaisten huivin käytöstä, naiset kertovat Anna-lehden haastattelussa.
”Minua jännitti kysellä ihmiseltä, jonka elämään huivin käyttö kuului oleellisesti asiasta, johon liittyi paljon jännitteitä. Kaikki Ujunissa kuitenkin viestitti, että ei haitannut, jos kysyin outoja kysymyksiä tai käytin vääriä ilmaisuja. Pystyimme luomaan välillemme heti turvallisen tilan, jossa oli mahdollista puhua aidosti ja rohkeasti pelkäämättä sitä, että toinen hyökkää kimppuun tai häpäisee toisen”, Maria Veitola muistelee haastattelua, josta ystävyys alkoi.
Haastattelun jälkeen tv-studiolla Maria sanoi Ujunille, että jos tämä ikinä tarvitsee jossakin asiassa Marian apua tai tukea, Ujuni voi aina soittaa hänelle.
Kumpikaan ei enää muista, mitä Ujunilla oli sydämellään, kun hän muutaman viikon kuluttua soitti Marialle. Yhteys oli alusta asti heidän välillään vahva.
”Tunsin, että olemme samalla puolella”, Ujuni selittää.
Yhdessä ulkopuolisia
Ujuni syntyi Somalian pääkaupungissa Mogadishussa 1987. Perheensä kanssa hän muutti Itä-Helsinkiin kolmevuotiaana. Samoihin aikoihin Maria lähti Imatralta Helsinkiin ja aloitti uransa toimittajana.
Ujuni tuntee, että ulkopuolisuus sai hänet Suomessa tarkastelemaan omaa taustaansa ja kyseenalaistamaan sitä. Nyt hänet tunnetaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen työn asiantuntija.
Maria ymmärtää Ujunia, kun tämä pohtii, satuttaako hän läheisiään puhuessaan yhteisössään kokemistaan vaikeuksista.
”Ulkopuolisena ei taivu joukon paineeseen, vaan voi katsoa asioita etäältä, olla kriittinen ja toimia ilman muiden lupaa ja hyväksyntää. Yksinäisyyden tunteeseen auttaa se, että ystävystyy muiden ulkopuolisuutta kokevien kanssa. Se on yksi ystävyytemme perusteista”, Maria sanoo.
Ujunin sekä Marian toimintaa ohjaa tinkimätön oikeudenmukaisuus ja halu parantaa maailmaa. He jakavat kokemuksen rajusta kritiikistä, sillä vahvat naiset saavat peräänsä kaikenlaisia vainoajia, kivittäjiä ja huutelijoita.
He eivät aio antaa periksi, vetäytyä tai olla hiljaa. Kumpikin lupaa jatkaa feminististä työtä ja kampanjointia ihmisoikeuksien puolesta.
Naisten välinen ystävyys
Välillä, kun keskustelu menee oikein rankaksi, Maria ja Ujuni päättävät, että seuraavaksi jutellaan vain mekoista ja meikeistä. Yleensä se ei kestä kauaa, vaikka molemmat nauttivatkin pukeutumisella leikittelystä.
Tänä vuonna Maria ja Ujuni pääsivät nauttimaan kunnolla juhlapukeutumisesta, kun Ujunin häitä vietettiin kolme kertaa.
Yleensä somalit sopivat avioliitosta Nikah-vihkiseremoniassa niin, että läsnä on ainoastaan miehiä. Ujuni tutki islamilaisia tapoja ja totesi, että mikään ei estä hänen läsnäoloaan. Myös Ujunin suomalainen puoliso halusi hänet rinnalleen.
Seuraavaksi noin kuukauden kuluttua Ujunin äiti järjesti tyttärensä kunniaksi somalinaisten perinteisen hääjuhlan, johon miehet eivät tule.
”En epäröinyt pyytää Mariaa mukaan, sillä luotin siihen, että hän kyllä pärjää somalirouvien kanssa”, Ujuni hymyilee.
Viimeisen hääjuhlan, jonka yhteydessä tapahtui siviilivihkiminen, Ujuni järjesti täysin omien ja miehensä toiveiden mukaan. Marian hän pyysi yhdeksi kaasoistaan.
Maria ja Ujuni tuntevat toistensa puolisot, jotka myös ovat tavanneet toisensa.
”Voisimme viettää enemmänkin aikaa yhdessä. Siinä syntyisi varmasti hyviä keskusteluja”, Maria sanoo.
Samaan hengenvetoon molemmat toteavat, että välillä on ihana viettää perheen ja parisuhteen ulkopuolista aikaa ja olla omien ystävien kesken.
”Naisten ystävyys on ihanaa”, Maria sanoo Anna-lehdessä.