Kyösti Mäkimattila ryhtyi Mielenterveyden keskusliiton kulttuurikummiksi. Laulaja aloittaa kulttuurikummiuden Runo kasvaa lauluksi -kilpailulla. Toivoa ja lohtua levittävä voittajasanoitus levytetään lauluksi.
Kuinka itse voit?
”Tekeminen pitää minut järjissäni. Kirjoitan, sävellän, maalaan, teen radiota ja kierrän keikoilla. Artistina oleminen ei perustu olemiseen, vaan tekemiseen.”
Olet käynyt terapiassa. Mitä hyvää se on tuonut?
”Itsetuntemukseni on parantunut. Ihmisenä olemisen haasteisiin perehtyneet ammattilaiset ovat suurenmoista juttuseuraa.”
Miksi omasta olosta on tärkeä puhua?
”Ihmisillä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jos ihmistä ei huomioida ja hän tulee torjutuksi, aivot reagoivat siihen samalla tavalla kuin fyysiseen kipuun.
Meillä on paljon opittavaa eteläeurooppalaisesta tunneilmaisusta.”
Pandemia ajoi useat kulttuurialan ihmiset ahtaalle. Mitä pandemia aiheutti kollegoissasi?
”Poikkeusaika on ollut piinaavan pitkä ja tiedän monen vaihtaneen alaa. Ajatus siitä, että ns. vanhaan normaaliin ei enää palata, ahdistaa edelleen.”
Toiko korona-aika mitään hyvää?
”Toi. Sain lauluntekokoneen serkkuni Villen kanssa tehokkaaseen ja hyvään vireeseen. Pandemia-ajan tunnelmista kertova #sepäiväkoittaavielä -kappale tehtiin Villen studiolla. Pääsimme myös Syksyn säveleen.”
Millaista keikkailuun paluu on ollut?
”Ihanaa. Musiikki ja kiertäminen ovat minulle kaikki kaikessa. En ole ollut huolissani siitä, että ihmiset eivät palaisi. Varovaisuutta on ilmassa, mutta paikalle tulevista ihmisistä välittyy suunnaton ilo.”
Mitä muuta syksysi pitää sisällään?
”Joululevyn viimeistelyä, viidennen runokirjan hiontaa. Suunnittelen ensi vuoden kiertueita, valmistelen kustannusyhtiöni julkaisuja ja fiksailen museo-Volvoani.”
Lue myös: Kyösti Mäkimattila elää vintagen lumoissa – Mitä laulaja jahtaa kirppiksiltä?