Palmun sydäntä, grillattuja katkaravun pyrstöjä, mansikoita… Lounassalaatti on runsas, värikäs ja kauniisti katettu. Sen tarjoaa Anne Pohtamo Floridan kotinsa parvekkeella, jonka alapuolella vyöryvät Atlantin aallot.
Salaattiannosta katsoessa Maiju Leskinen hymyilee. Hän muistaa hyvin ajan, jolloin Anne osasi hädin tuskin keittää kananmunan eikä lainkaan pestä pyykkiä.
Anne Pohtamo ja Maiju Leskinen tapasivat New Yorkissa vuonna 1975. Heistä tuli hyvin pian toistensa uskotut ystävät.
”Olimme perhe. Rakastamme ja kunnioitamme toisiamme edelleen”, sanoo Maiju.
45 vuotta kestäneen ystävyyden aikana on kertynyt paljon muisteltavaa.
Onko ystävyys ollut kertaakaan vaarassa tai voisiko sen vielä jokin tuhota?
Tanssitytöt Manhattanilla
Maiju Leskinen keksittiin ensi kertaa malliksi, kun hän 6-vuotiaana pääsi isosiskonsa, vuonna 1962 Miss Suomeksi kruunatun Kaarinan mukana kuvausstudiolle. Vuonna 1972 hänet valittiin Miss Helsingiksi ja seuraavana vuonna yhdysvaltalainen mallitoimisto Wilhelmina houkutteli 17-vuotiaan Maijun malliksi New Yorkiin.
Anne Pohtamo voitti Mannekiinikuningatar-kisan vuonna 1974. Vuotta myöhemmin hänet kruunattiin Miss Suomeksi ja Miss Universumiksi. Kansainvälisen kisan voiton myötä 20-vuotias Annekin muutti New Yorkiin.
Maiju: Yhteinen ystävä tutustutti minut New Yorkissa asuneeseen, mallina menestyneeseen Ritva Ahoon, jonka luokse pääsin asumaan New Yorkiin muuttaessani. Meistä tuli heti kuin sisarukset, aivan kuten Annen kanssakin kaksi vuotta myöhemmin.
Anne: Olin juuri muuttanut kaupunkiin, kun Maiju tuli tervehtimään minua Hippopotamus-diskossa Manhattanilla. Hän oli välitön ja sydämellinen, niin luonnonlapsi kuin olla voi. Hänestä ei voinut olla tykkäämättä.
Tapasimme samalla viikolla uudelleen. Maiju oli jo etukäteen ajatellut, miten voisi parhaiten auttaa minua viihtymään New Yorkissa ja neuvoi monessa asiassa. Vältyin monelta hankalalta tilanteelta hänen ansiostaan.
Maiju: Vietimme paljon aikaa kolmisin, Anne, Ritva ja minä. Olimme raikulityttöjä. Aina tilaisuuden tullen lähdimme tanssimaan, sillä sitä rakastimme.
Discoon ystävän limousinella
Anne: Minä kutsuisin meitä tanssitytöiksi, sillä tanssi oli meidän motiivimme lähteä ulos. Alkoholia emme käyttäneet, sillä usein seuraavana aamuna oli kuvaus ja hoidimme työt tunnollisesti.
Vain kerran tunaroin. Minut kutsuttiin Trinidadiin paikallisen kauneuskilpailun tuomaristoon ja otin Maijun mukaan. Saimme viettää toisen viikon lomaa Tobagon puolella. Kuuntelimme calypso-musiikkia, tanssimme ja nautimme ilmaisista, herkullisista ruokatarjoiluista. Lihoin huomaamattani.
Palattuamme minulla oli kuvaus ja sain vaatteen vetoketjun vain jotenkuten kiinni. Kuvissa näytin siltä kuin olisin ollut makkarankuoressa. Hävetti valtavasti, mutta mallitoimisto antoi anteeksi, koska olin aina muulloin hoitanut työni moitteettomasti.
Maiju: Elämässämme oli paljon glamouria. Yleensä meidät haettiin diskoon jonkun ystävän limousinella. Meidän ei tarvinnut koskaan jonottaa mihinkään ja tanssin lomassa kävimme lepäämässä vip-huoneissa.
Niissä oli aina kuuluisuuksia, joten tapasimme varmasti kaikki sen ajan nimekkäät. Päitämme ei silti saatu pyörryksiin. Olimme kaksi maalaisjärjellä varustettua tyttöä, joiden jalat olivat tiukasti maan pinnalla.
Anne: Lähes kaikki käyttivät huumeita ja niitä tarjottiin meillekin jatkuvasti. Tarjoajat olivat ihmeissään, kun suomitytöille eivät kelvanneet kalliit aineet ilmaiseksikaan.
Kudontapuikot heiluivat
Maiju: Vietimme paljon aikaa yhdessä muutenkin. Anne oli valtavan hyvä kutomaan villapaitoja ilman ohjeita. Kerran hän passitti minut ostamaan itselleni puikot ja lankoja. Taidon opittuani kudoin 17 villapaitaa, viimeisen miehelleni Philille.
Anne: Ruoanlaitossa työnjako oli vakio. Minä osasin ainoastaan keittää kananmunia, joten hankin raaka-aineet. Taitavimpana kokkaajana Ritva laittoi ruoan ja aterian jälkeen Maiju siivosi jäljet.
Maiju: Kerran päätimme viedä Annen koirat kävelylle Keskuspuistoon. Siellä oli sateen jäljiltä mutakuoppia, joissa koirat rakastivat kieriä. Meidän oli pakko kävellä takaisin 20-30 korttelinväliä, sillä yksikään taksi ei olisi suostunut ottamaan meitä kyytiin. Koirat haisivat niin kamalalle.
Anne: Minulla oli lopulta neljä kultaista noutajaa. Hellyin aina, kun koira katsoi minua eläinkaupan ikkunassa ja tunsin, että se oli pakko pelastaa. Siihen aikaan käytimme joka paikassa korkokenkiä ja ulkoilutin koiriakin kymmenen sentin koroissa.
Jacques de la Fontainen pauloissa
Maiju: Kerran Anne soitti ja pyysi auttamaan pyykinpesussa. Varasimme pesulasta seitsemän konetta ja kuivuria. Annella oli mieletön määrä vaatteita.
Anne: En osannut käyttää pesuloita, saati pestä itse pyykkiä. Olin ihan tumpelo. Asuimme sen päivän pesulassa ja Maiju opetti minua. Hän on ollut aina superhyvä käytännön asioissa.
Maiju: Seurustelin vähän aikaa Jacques de la Fontainen kanssa. Tuttavuutemme säilyi sen jälkeenkin ja esittelin hänet Annelle. Varoitin etukäteen, ettei Jaskaan kannata rakastua. Hän oli kuitenkin niin charmantti tyyppi, että Anne rakastui.
Anne: Asuin Miss Universum -vuoden hotellin sviitissä ja sen jälkeen kolmisen vuotta Jacquesin kanssa. Silti jalkani kuopivat koko ajan maata kohti Suomea.
Lue myös: Anne Pohtamo: Jacques löi huuleni halki
Raikulityttöjen rankka ero
Anne Pohtamo palasi Suomeen vuonna 1980 ja meni samana vuonna naimisiin nuoruudenrakkautensa Arto Hietasen kanssa. Seuraavana vuonna syntyi esikoinen Jesse ja tulevina vuosina Joni, Jasmin ja Jimi.
Maiju Leskinen tapasi sokkotreffeillä tulevan miehensä Phil Growickin vuonna 1982. Naimisiin he menivät reilun vuoden kuluttua ja Kevin syntyi vuonna 1986.
Raikulitytöistä tuli perheenäitejä. Anne asteli korkokengissä edelleen esiintymislavoilla, mutta mallimatkoilta oli aina kiire kotiin. Maiju oli kotiäitinä 10 vuotta ja toimi sen jälkeen kouluavustajana 16 vuotta.
Maiju: Oli kamalaa, kun Anne päätti palata Suomeen.
Anne: Tiesin aina palaavani jonain päivänä ja ehkä sen vuoksi en kyennyt sitoutumaan siellä kehenkään kokonaisvaltaisesti. Maiju ja Ritva järjestivät minulle jäähyväiskutsut kotonaan, kun menimme Arton kanssa hakemaan tavarani New Yorkista häämatkallamme.
Se oli haikeaa. Ero Maijusta tuntui rankalta, koska olimme olleet yhdessä niin paljon. New Yorkissa soittelimme joka päivä ja tapasimme useita kertoja viikossa. Olimme alusta asti toistemme uskottuja ja kerroimme toisillemme kaiken.
Kirje vessapaperirullassa
Maiju: Annen muutettua yhteydenpito harveni, sillä soittaminen oli kallista. Kirjeiden kirjoittajana Anne on maailman huonoin. Vanhemmilleen hän taisi kirjoittaa vain kerran.
Anne: Sain inspiraation lentäessäni Australiasta New Yorkiin. Kirjepaperia ei ollut, mutta kirjoitin kirjeen vessapaperirullaan, jonka laskeutumisen jälkeen postitin kotiin.
Maiju: Matkustin Suomeen Annen häihin. Sen jälkeen tapasimme Suomessa, kun kävin äitini luona, ja Yhdysvalloissa Annen vierailujen aikana. Tavatessamme tuntui kuin edellinen kerta olisi ollut vasta eilen.
Maiju: Kesällä 1989 sain Annelta kutsun kyläilemään Arton vanhempien kesämökille. Hän kertoi laittavansa ruokaa koko porukalle. Olin kauhuissani. Kuinka kykenisin syömään hänen keitoksiaan, sillä eihän hän ollut ikinä tehnyt mitään. Mutta niin hyvän lihasopan Anne keitti, että muistan sen vieläkin.
Anne: Neljän lapsen äitinä on ollut pakko oppia tekemään makaronilaatikon lisäksi vähän muutakin, mutta mikään gourmetkokki en ole vieläkään.
Maiju: Anne sanoi, että myös minun pitää tehdä neljä lasta, mutta halusin kuusi. Kevin valvotti kuitenkin niin kauan, että päätin yhden olevan tarpeeksi.
”Olemme ystäviä myös pariskuntina”
Anne ja Arto ostivat 90-luvun alussa South Palm Beachilta Floridasta asunnon, josta tuli heidän perheensä toinen koti. Maiju asui perheensä kanssa New Yorkissa, kunnes hän ja Phil muuttivat myös Floridaan vuonna 2013.
Maijun kodista on vartin ajomatka Annen luokse. Matkalla voi ihastella toinen toistaan upeampia asumuksia puutarhoineen. Palm Beachin saarikaistaleella omistaa kiinteistöjä noin 40 miljardööriä, miljonääreistä puhumattakaan.
Maiju osallistuu miehensä Philin kanssa aktiivisesti West Palm Beachin sosiaaliseen elämään. Kutsuja ja erilaisia tapahtumia on lähes joka ilta. Anne viettää lomansa mieluiten perheen parissa ja ystäviä tavaten.
Maiju: Vietin Annen luona viikonloppua. Rannalla kävellessämme ajattelin, että Phil nauttisi tästä ja myös ylipäänsä Palm Beachin tunnelmasta. Kotiin palattuani ilmoitin, että muutamme Floridaan.
Koko ikänsä New Yorkissa asuneena Phil ei innostunut ideasta. Kiistelimme vuoden. Sitten ilmoitin, että muutan ja hän voi tulla halutessaan luokseni kylään. Phil huomasi, että olen tosissani, lähti kanssani tutustumaan paikkaan ja ihastui. Nykyään hän kiittää minua päivittäin itsepäisyydestäni.
Anne: Olemme ystäviä myös pariskuntina. On fantastista, että myös lapsemme ovat alkaneet viihtyä yhdessä.
Yhdysvaltain politiikka on vaarallinen aihe
Maiju: Uskoontulo vuonna 1992 toi Annen elämään paljon hyvää. Hän olisi halunnut jakaa sen kanssani, mutta minä en usko ja luota mihinkään muuhun kuin itseeni.
Uskonto antaa vapauden olla heikko ja siihen ei ole varaa, kun on isossa maailmassa yksin, kuten olin varsinkin silloin alussa. Silloin tarvitaan talonpoikaisjärkeä. Ehkä se onkin uskontoni? Anne on hienotunteisesti jättänyt aiheesta puhumisen huomatessaan, etten ole kiinnostunut. Rakastamme ja kunnioitamme toisiamme.
Anne: Meillä on ollut mielipide-eroja, mutta ystävyyttämme ei ole koetellut mikään. Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan Maijun ja erään hänen tuttavansa välit olivat tuhoutua ainakin tilapäisesti, koska he kannattivat eri ehdokasta.
En seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa riittävän tarkasti ottaakseni siihen kantaa enkä ikinä antaisi sellaisen aiheen vaarantaa ystävyyttämme. Lomilla Floridassa katson televisiosta luonto- ja sisustusohjelmia.
Maiju: En ole koskaan kutsunut Donald Trumpia presidentiksi. Olen osallistunut jopa hänen edustamaansa politiikkaa vastaan suunnattuun mielenosoitukseen Mar-a-Lago -kartanon edustalla. Se näkyy kotimme parvekkeelta.
Yhteinen historia
Nykyään ystävysten meno yhdessä on railakasta ainakin yhtenä päivänä Annen Floridan-lomilla. Silloin tehdään löytöjä Palm Beachin valtavassa Outlet-keskuksessa. Maiju kutsuu päiviä shoppailumaratoneiksi. Kuntoa vaaditaan ehkä jopa enemmän kuin nuoruuden diskotanssi-illoissa.
Maiju: Annella on valtavan hyvä silmä ja hän on mestarishoppailija. Hänen ehdottomansa vaatteet osuvat aina ihan nappiin. Kun hän lähti New Yorkista, en ostanut uusia vaatteita kahteen vuoteen. Nykyään vietämme yhteisen shoppailupäivän, kun hän on Floridassa. Pyydän häneltä vinkkejä varsinkin tarvitessani jotain juhlavaa. Häneltä saan mielipiteen, johon voin luottaa. Ystävyyttämme ja yhdessäoloamme siivittää aina huumori.
Anne: Meillä on aina tavatessamme ihanaa yhdessä. Maiju pursuaa lämminhenkisyyttä ja on lisäksi hulvattoman hauska.
Maiju: Anne on ollut aina ladylike, minä olen häntä rempseämpi ja joskus liian suorasukainen. Monissa tilanteissa ajattelen, mitä Anne tekisi ja yritän toimia niin.
Anne: Olemme olleet alusta alkaen sydänystäviä. Tässäkin iässä saa hyviä ystäviä, mutta silloin on vain nykypäivä ja aika siitä eteenpäin. On hienoa jakaa yhteinen historia, jota joskus on kiva muistella.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/20.